Sinä poljet minä ohjaan.

Oma ajatteluni ihmiskehosta on viimeisen vuoden aikana kehittynyt aika paljon. Kun ennen oma keskittymiseni oli kivussa, on se nyt vapaasti suomennetusti ajureissa. Driverit ovat niitä, jotka kehosta tulee löytää kuntoutuksessa. Ne ovat avainasemassa, kun halutaan selvittää, miksi johonkin sattuu.

Ihmiskehossa on kahdenlaisia niveliä: stabiileja ja mobiileja. Näiden nivelten tehtävänä on toimia kyseisissä tehtävissään, stabiilit nivelet tukevat ja mobiilit liikuttavat. Stabiili ei tässä tarkoita sitä, että nivelen tulee pysyä paikallaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että se tulee hallita, jotta mobiilit nivelet voivat toimia kunnolla. Esimerkiksi olkanivelen liikkeissä lapaluun ajatellaan olevan stabiilirakenne, joka toimii alustana olkapään liikkeille. Lantio ja lanneranka ovat stabiileja rakenteita, joiden toimiessa kunnolla, voi mobiili lonkka toimia oikein.

Lihaksilla on myös omat roolinsa. Lihaksien roolit ovat osittain samanlaiset kuin niveltenkin, sillä osa lihaksista työskentelee spesifisti stabiloivina ja osa liikuttajina, joillain on useampi tehtävä. Jos nivelet ovat kunnossa ja kaikki kehon palikat ovat kohdillaan, voivat lihakset keskittyä tekemään sitä työtä, mitä niiden kuuluu tehdä.

Muutama viikko sitten kävin Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n kurssilla, jossa ajureita etsittiin rintakehän alueelta. Kuinka outoa voikaan olla, että takareisikireys voi johtua yksinkertaisesti siitä, että liikkuessa yksi rintakehän rengas ei liiku niin kuin sen pitää. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi sellaisen ketjun, jossa selkälihakset alkavat kiristää, lantion asento häiriintyy ja takareisi ylivenyttyy lonkan liikkeissä.

Jokin paikka kiristää, mutta miksi?

Pidemmän päälle harjoittelu kireillä lihaksilla ja puutteellisella liikeradalla tulee aiheuttamaan jotain vikaa jossain osassa kehoasi. Monesti kipuileva alue on aivan eri kuin se, missä itse häiriö sijaitsee. On vain yksi kerrallaan lähdettävä metsästämään ajureita.

Jokin edellä kuvatun tyylinen tapahtuma kehossani tapahtuu. Yhtenä päivänä tehtyäni kahvakuulaheilautusta oli seuraavana päivänä vain oikea takareiteni kipeä. Aina noustessani oikealle jalalle seisomaan tippuu vasemman puolen lantioni alas, kun sen kuuluisi pysyä samassa tasossa. Pakaralihaksen tulisi estää tätä tapahtumasta. Onko pakarani siis heikko vai eikö se vain pääse toimimaan niin kuin sen kuuluisi?

Häiriöt kehoni toiminnassa johtuvat varmasti siitä, että en ole ohjannut sitä, olen vain polkenut.

Ensi viikolla aion kuunnella omaa kehoani, havainnoida sitä ja perehtyä siihen, mikä sen toiminnassa vaikuttaa mihinkin. Kehoni on ollut rikki jo niin kauan, että kunnolliselta tutkimiselta ei voi oikeastaan välttyä. Nyt tulee löytää ne kohdat, joihin puuttumalla pääsen aloittamaan harjoittelun kohti tasapainoista liikkumista.

On varmaan parempi itse ruveta ajamaan tätä kehoa, eikä antaa sen itse ajaa itseään. Muuten päädyn vielä syvemmälle ojaan.

Olen Tommi Tatti, fysioterapeutti ja ihan tavallinen liikkuja. Aion ajaa omaa kehoani itse.

Instagram:

@nokiantiikeri, #tiikeringrilli

@optimovejkl, optimovejkl.com

Alan hiljalleen jakaa movescountissa enemmän reenejäni ja niiden sisältöä. Seuraamista voi jatkaa siellä.

http://www.movescount.com/fi/scoreboard

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s