Kerro kerro kuvastin, kenen liike on kaunehin.

Harvemmin kävellessä tulee ajateltua, kuinka alaraajojen lisäksi myös lantio kiertyy ja liikkuu koko ajan puolelta toiselle sekä ylös ja alas. Luonnollisesti sama tapahtuu myös juostessa. Jos tämä toiminta häiriintyy, tapahtuu todennäköisesti jossain jotain haitallista. Näin on luultavasti käynyt myös minun kohdallani.

Kipu on oikeassa jalassa, eikös ongelmakin ole silloin siellä?

Kun olen sokeasti viimeiset kuukaudet ajatellut, että oikean puolen suoliluussani on jokin liikkeen ongelma, oli outoa huomata, että ongelma itse asiassa olikin vasemmalla puolella. Vasemman puolen suoliluuni ei liiku sille luonnollisella kaavalla. Lannerankani on myös hyvin jäykkä vasemmalta puolelta eli sieltä ei tule nivelten luonnollista joustoa. Mikä sitten on muna ja mikä kana.

Paha sanoa, kun kipuja on ollut kaksi vuotta.

Olin oikeastaan alkanut herätä ajatukseen, että vasen puoli saattaisi olla ongelmapuoli. Noin kolme viikkoa sitten osallistuin Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettyyn FMS-koulutukseen. FMS (Functional Movement Screen) on menetelmä, joka kartoittaa suurimpia liikkumisen häiriöitä ja epäsymmetrioita kehossa.  Kartoitus koostuu seitsemästä testistä, joista annetaan arvosana 0-3. Numeroiden valossa kehostani ei löytynyt mitään, mutta saamani tuntemukset ja havainnot omasta liikkumisestani olivat arvossa arvaamattomassa. Kartoituksessa yhtenä testinä on mm. aktiivinen suoran jalan nosto. Vasen jalkani nousi testissä riittävälle tasolle, mutta oikean jalan pitäminen paikallaan noston aikana, jota testissä myös tarkastellaan, oli paljon vaikeampaa. Samanlainen ilmiö tapahtui myös parissa muussa testissä.

Työpaikkani valmennussalissa on kaksi suurta peiliä, joiden kautta olen jo pidemmän aikaa tehnyt havaintoja. Kyykätessä ja tehdessäni esimerkiksi maastavedossa vaadittavaa lonkkasaranaa lähtee lantioni liikkumaan oikealle eikä suinkaan suoraan taaksepäin. Myös tehdessäni eteentaivutusliikettä eli käytännössä koskettaessani varpaitani alaselkäni on näyttänyt olevan hyvin suora kevyen kaaren sijaan. Yhden jalan maastavedossa tasapaino on ollut paljon hankalampi hallita vasemmalla jalalla.

Vaikka itsensä näkee peilistä päivittäin, on kai fysioterapeuttinakin liian helppoa havainnoida itsestään asioita. Tai ainakin havainnoida muuta kuin sitä, onko tukka hyvin. Ei lantioni ongelma näy vain liikkeissä vaan se on vinksinvonksin myös seistessä. Ja jos olisin havainnoinut jalan painojakaumaa, olisin saattanut huomata, että seistessä oikean jalkani paino on aivan ulkosyrjällä. Ei ehkä ihme, että se paikka kipeytyy juostessa.

Havainnointi ei vaatisi kuin yksinkertaisesti pysähtymisen ja katselmuksen. Sama pätee myös punttisalilla.

Omaa liikkumista kannattaa havainnoida välillä visuaalisesti, mutta jatkuvasti kehon tuntemusten kautta. Jos liikkeessä huomaa itse jonkin häiriön jompaakumpaa kautta, olisi hyvä pyytää jotakuta katsomaan sitä. Jos kaikki näyttää ja tuntuu mielestäsi hyvältä, anna palaa. Kun vihdoin sain raahattua itseni fysioterapiaan, olivat omat tuntemukseni ja havaintoni kovassa arvossa. Kuitenkaan ilman riittävää ulkopuolista tutkimista en olisi varmasti koskaan saanut tarkkaa tietoa siitä, mitä kehossani oikeasti tapahtuu. Joskus fysioterapeuttikin tarvitsee fysioterapiaa.

Olen Tommi Tatti, fysioterapeutti ja ihan tavallinen liikkuja. Aion katsoa peilistä tärkeämpiä asioita kuin hiuksiani.

Instagram:

@nokiantiikeri, #tiikeringrilli

@optimovejkl, optimovejkl.com

Blogi alkaa tästä kirjoituksesta lähtien päivittyä useammin. Lupaan myös kuvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s