No pain, no gain.

Liikkuminen on hermoja raastavaa hommaa. Hermostomme on se, joka kontrolloi kaikkea tekemistämme. Se päättää, mitä lihaksia käytetään, kuinka paljon tuotetaan voimaa jne. Jotta liikkuminen olisi meille mahdollisimman helppoa ja kevyttä, on hermostomme toimittava kunnolla.

Yksi asia, joka muuttaa hermostomme toimintaa normaalista on kipu. Hermostomme pyrkii aina välttämään kivun, jolloin se luo suojareaktioina suojaavia liikemalleja. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti esimerkiksi sitä, että liikkuessa jännitetään joitakin lihaksia normaalia enemmän ja toisia normaalia vähemmän. Kun kipuun ei puututa, alkavat nämä suojaavat liikemallit jäädä hiljalleen päälle, niistä tulee hermostollemme normaaleja.

Ja niiden avulla kipu monesti poistuukin, eikös se ole hyvä asia?

Liikkumisemme muuttuu kivun myötä epäedulliseksi ja loukkaantumisriski kohoaa. Jotta liikkumisesta tulisi jälleen edullista, on esimerkiksi rajoittuneet liikeradat avattava, jolloin meillä on jälleen mahdollisuus liikkua oikein. Mutta se on vain yksi osa palapelistä. Tärkeämpää on oppia jälleen liikkumaan oikein ja se voi viedä paljonkin aikaa. Jos kipua on ollut pitkään, ovat tietyt mallit juurtuneet tajuntaamme vielä syvemmälle, joita ei pelkästään liikeratojen avaaminen poista.

Minulla on tullut juostessa jalkapohjan kipua. Olen juossut paljon kivusta huolimatta. Olen toistanut tätä vaihtelevasti kahden vuoden ajan.

Voidaan kai todeta, että käynnissä olevassa prosessissani kohti vaivatonta liikkumista ei ole kyse vain kivun poistamisesta. Siinä ei ole kyse vain jäykkien nivelten saamisessa takaisin liikkeelle. Siinä ei ole kyse vain tiettyjen lihasten harjoittamisesta. Meneillään on mahdollisesti pitkä prosessi, jonka aikana minun on uudelleen opittava liikkumaan edullisesti.

Liikkuminen ei oikeastaan ole hermoja raastavaa, mutta liikkumisen opetteleminen sen sijaan voi joskus olla.

Olen Tommi Tatti, fysioterapeutti ja ihan tavallinen liikkuja. Aion saavuttaa tuloksia ilman kipua.

Instagram:

@nokiantiikeri, #tiikeringrilli

@optimovejkl, optimovejkl.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s