Oma välilevyn pullistumani oli lähinnä surkuhupaisa kokemus.

Välilevyn pullistuma alaselässä on hyvin yleinen löydös. Jos kymmenelle satunnaisesti kadulta valitulle henkilölle tehtäisiin alaselän magneettikuvaus, yli puolelta löydettäisiin heistä välilevyn pullistuma. Heillä se olisi myös täysin oireeton.

Koin pullistuman kesällä. Pullistumani syntytarina on hyvin perinteinen. Olin suppailemassa järvellä, istuin laudan päällä kovasta vastatuulesta johtuen, selkäni oli pyöreänä ja tein vartalostani kiertoliikettä. Tämä kahden alaselän liikkeen yhdistelmää on kuin omiaan rikkomaan välilevyjä. Muutama päivä myöhemmin alkoi alaselässäni kova kipu lähtiessäni koskettaa varpaitani.

Huhhuh! Nyt on paha! Tässä on kuvattuna ylidramatisoitu pullistuma.
Huhhuh! Nyt on paha! Tässä on kuvattuna ylidramatisoitu pullistuma.

Hyvin nopeasti sain tilanteen haltuun. Tein korjaavia liikkeitä ja ennen kaikkea huolehdin siitä, että pidin selkäni hyvässä asennossa. Kaikki meni hienosti, kunnes koitti kesäni reissuputki. Se tarkoitti minulle sitä, että jätin itseni hoidon täysin toissijaiseksi. Selkäni ei saanut kunnon mahdollisuutta parantua loppuun asti. Lopulta kuukauden päästä oikeassa jalassani oli edelleen hämärää, turtaa tuntemusta. Pitkittynyt prosessini oli mahdollisesti ärsyttänyt pientä pakaralihastani, johon dry needling yhdistettynä sähköön viimein poisti kaikki oireet.

6 selkäkipu
Välilevyn pullistumissa yleensä aamuisin on eniten kipua.

Välilevyn pullistuma ei ollut minulle kovinkaan ihmeellinen kokemus.

Se ei ollut minulle millään tavalla rampauttava. Olin töissä täysin normaalisti, reissasin töiden perässä parissa eri maassa, olin koripalloleirillä hommissa ja teippailin ja tein lihashuoltoa huonoissa asennoissa. Itsehoidon laiminlyönti vain pitkitti prosessia.

Vaikka pullistuma oli minulla hyvin vähäinen, voi se jollain toisella olla pahempi. Kipukokemus voi olla hyvin erilainen ihmisten välillä. Jos henkilöllä on esimerkiksi ollut perheessään tai lähipiirissään kokemus pullistumasta toimintakyvyn vievänä vaivana, kokee hän itsekin mahdollisen välilevyn pullistumansa rampauttavana. Kivussa on aina mukana henkilökohtaisia kokemuksia. Pullistuman ei pitäisi automaattisesti tarkoittaa kipua.

Todellisuudessa lievemmät pullistumat ovat erittäin hyvin hoidettavissa ja niiden ei kuuluisi rajoittaa normaalia elämää. Ne tulee hoitaa kerralla kuntoon ja jatkaa harjoittelua tämän jälkeen niiden uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi.

Reissut ja selän oireet aiheuttivat kohdalleni pitkän tauon kaikesta harjoittelusta. Se avasi myös paljon ajatteluani. Tästä lisää myöhemmin.

Olen Tommi Tatti, fysioterapeutti ja ihan tavallinen liikkuja. Aion suppailla jatkossa vain seisoma-asennossa.

Instagram:

@nokiantiikeri, #tiikeringrilli

@optimovejkl, optimovejkl.com, optimovetraining.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s