Maajoukkuekesä alkoi joukkueellamme tänä vuonna 23.5. Saavuin leirille omassa henkilökohtaisessa ennätyspainossani ja kun mainitsin asiasta ääneen, tyttöjen maajoukkueen staffi kannusti minua sanomalla, että ennätykset on tehty rikottaviksi. Ensimmäinen leirimme kesti neljä päivää ja tiedossa olikin omalta osaltani neljä hyvin kiireistä päivää. Vähän niin kuin Kummelissa aikoinaan oli perjantai, mutta Speedyn ja Sakun mukaan tiedossa olikin pitkäperjantai.

 

No ei nyt aivan kuitenkaan.

 

Fysioterapeuttina minua kiinnostaa aina ennen leiriä, minkälaisessa kunnossa pelaajat ovat saapumassa paikalle. Sain jo etukäteen muutamasta pelaajasta tietoa, että heillä on jotakin vammaa hieman taustalla, jotka kaipaavat huomiotani. Tyypillisesti leirillä on myös hyvin aikaa tutkia pelaajia vielä tarkemmin ja hieman uteliaanakin voi tiedustella, mitä joku kollegoista pelaajan kotipaikkakunnalla on määrännyt harjoitteiksi. Nytkin eräs pelaaja oli toipumassa alaselän rasitusmurtumasta, joten pyysin mieluummin häntä näyttämään minulle, mitä he tekevät normaalisti fysioterapeuttinsa kanssa. Minun tehtäväni ei ole sotkea kenenkään hoitosuhdetta, vaan lähdin itse rakentamaan ohjelmaa tämän pelaajan kanssa samanlaisista komponenteista ja ajatuksista, joita hänen harjoittelunsa jo sisälsi.

 

Valitettavan usein törmään kysellessäni pojilta heidän vaivojensa siihenastisesta hoidosta faktaan, että niitä ei oikeastaan olla hoidettu. He ovat käyneet lääkärillä, mutta riittääkö se aina? Monen kohdalla olisin toivonut, että heidät olisi ohjattu eteenpäin fysioterapeutin vastaanotolle. Kasvavalla nuorella todennäköisesti on ongelmia liikkeessä ja liikettä arvioimaan fysioterapeutit ovat tunnetusti hyviä. Tahtoisin, että vanhemmat osaisivat tunnistaa paremmin fysioterapeutin tarpeen ja fysioterapeuttien roolin tuki- ja liikuntaelinvammojen hoidossa.

 

Mutta se siitä saarnasta. Seuraavassa kappaleessa on mukana yksi vitsikin. Ja koitan kirjoittaa myös loppuun vielä ainakin yhden.

 

Sen lisäksi, että itse tutkin pelaajia lisää ja huolehdin loukkaantuneiden pelaajien hoitamisesta ja muista normaaleista töistäni, olimme sopineet coach Petkan kanssa, että teen kaikille pelaajille FMS-kartoituksen leirin aikana. Kun pelaajia on 30 ja yksi kartoitus vie aikaa 10-15 minuuttia, voivat lyhyen matematiikankin lukeneet laskea, että nämä veivät neljästä leiripäivästä aika paljon aikaani. Kartoituksien tarkoituksena oli se, että pystyimme antamaan pelaajille jotakin, jota he voivat tehdä oman liikkumisensa eteen myös leirien ulkopuolella. Kuten ensimmäisessä tekstissäni kirjoitin, olisin erittäin tyytyväinen, jos pelaajat ymmärtäisivät kesän aikana hallinta- ja liikkuvuusharjoittelun tärkeyden urheilijoilla. FMS-kartoituksien yksi suuri tarkoitus mielestäni oli myös tukea tätä ajatusta, jota muuten yritän leireillä tuoda esiin.

 

Sen lisäksi, että yksi pelaaja oli toipumassa alaselän rasitusmurtumasta, tuntui alaselän kivut olevan leirin pääteema. Useammalla pelaajalla nimittäin tuli jotakin alaselän vaivaa leirin aikana. Alaselän kivut on aina otettava nuorilla urheilijoilla tosissaan, ettei esimerkiksi rasitusmurtumia pääsisi kehittymään. Alueelle kohdistuu kuormitusta monen eri asian vuoksi ja onneksi kaikilta löytyikin selviä alueen kuormitusta lisääviä tekijöitä liikkumisestaan, joihin pystyin leirin aikana puuttumaan.

 

Toivon aina, että pojat jatkaisivat harjoitteiden tekemistä myös leirien jälkeen. Olen heidän kanssaan silloin täilöin muutaman päivän, joten vastuun täytyy olla jollakin muulla harjoitteiden tekemisen aloittamisessa. Mutta tämän saaminen heidän mieleensä saattaakin sitten olla hieman vaikeampi tehtävä.

 

Äitiäni kuvailisi tehtävän vaikeutta varmasti sanomalla: ”Jos enkelitkin lentäis.”

 

Jos tuo sitaatti kuulosti hölmöltä, niin todennäköisesti muistin sen väärin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s