Maajoukkuetoiminta on siitä jokseenkin raakaa, että aina leirien edetessä kesässä pidemmälle, on porukkaa pudotettava kyydistä. Kesän toinen leirimme alkoikin hieman pienemmällä porukalla kuin aiemmat, mutta tämäkään ei vielä tulisi olemaan viimeinen karsinta. Leirin jälkeen oli tiedossa turnausreissu Kööpenhaminaan samalla viikolla ja myöhemmin Liettuan pidempi leiri, joihin porukkaa vielä hieman valikoitiin.

 

Vaikka pudotuspeli kuulostaa aika rankalta niin maajoukkuetoiminnassa on silti hyvät arvot. Varsinkin näille 15 v. pojille (ensimmäinen ikäluokka, jolla on maajoukkuetoimintaa) on tärkeää kertoa, että tämä on vain tämän hetkinen tilanne eikä se tarkoita kaiken loppua. Vuosi vuoden perään alkaa uusi leiritys, johon on aina mahdollisuudet päästä mukaan tekemällä työtä. Urheilussa olisi tärkeää aina muistaa, että kaikki eivät kehity yhtä aikaa – varsinkaan pojat tässä ikäryhmässä. Murrosikä määrittää varsinkin fyysistä kehittymistä hyvin paljon. Monesti lopulta ne parhaimmat pelaajat eivät välttämättä ole nuorimmissa ikäpolvissa ollenkaan mukana maajoukkueringissä vaikka pelaajavalinnoissa tarkastellaankin myös potentiaalia. Siksi kaikkien kannustaminen on mielestäni tärkeää ja se kuuluu mielestäni urheilun perusarvoihin. Totta kai on selkeitä erityisen lahjakkaita nuoria, joihin on syytä panostaa ehkä enemmän ja monesti he itse myös panostavat harjoitteluunsa jo automaattisesti enemmän. Ketään ei silti pitäisi unohtaa, jos pelaaja itse on valmis tekemään työtä kehittymisensä eteen. Nämä asiat mielestäni tulevat esiin Suomen Susi-toiminnassa erityisen hyvin.

 

Kakkosleirillämme tein aivan perinteisiä fysioterapeutin hommia. Tällä leirillä mieltäni askarrutti eräs polvitapaus, jota hoidin kuntoon. Kyseisellä pelaajalla oli nyt polveen pistetty kortisonipiikki, enkä oikein tiedä miksi, eikä poika osannut myöskään kertoa minulle tarkemmin, kuin että sillä pyrittiin hoitamaan jotakin kalvoa. Tiedän vain, että pojalla oli alaraajan ja keskivartalon hallinnan kanssa ongelmia. Reenaaminen ei onnistunut alkuleirin jälkeen johtuen kivusta, joten harjoittelin hänen kanssaan aina reenien aikana muita juttuja, jotta hän pääsisi kivuistaan eroon. Annoin totta kai harjoituksia normaalisti kotiin tehtäviksi, mutta kehotin häntä menemään fysioterapeutin pakeille, jotta hän saisi jostain pidemmän hoitosuhteen kuin meidän yhteinen kolmen päivän jaksomme Kisakalliossa.

 

Joku (muistaakseni Charlie Weingroff) on sanonut, että polvi on ihmiskehon tyhmin nivel, koska ongelmat nilkassa tai lonkissa/lantiossa hyvin usein johtavat polvien kipeytymiseen. Tässä ideana on se perus lainalaisuus, että ongelma jollakin alueella hyvin harvoin esiintyy alueen kipeytymisenä. Keho mukautuu liikkumiseen ja näin syntyy ylikuormitusta jollekin alueelle, tässä tapauksessa polveen. Nuorilla koripalloilijoilla polvet ovat oman kokemukseni mukaan olleet nilkkojen ja alaselän ohella useimmin kipuileva alue. Hyppyjä, juoksua ja liikkumista monessa eri suunnassa tulee lajissa paljon, jolloin jälleen kerran alaraajan ja keskivartalon hallinnan tulisi olla hyvällä tasolla. Mutta näistä en kirjoita itse tässä enempää vaan suosittelen polvivaivojen hoidon tiimoilta lukemaan kollegani kirjoittaman lyhyen ja ytimekkään tekstin viimeisimmästä tutkimusnäytöstä: https://optimovejkl.com/2016/07/08/paras-hoito-polvikipuihin/

 

Kakkosleiri oli hyvin pitkälti pelillinen leiri eli kävimme läpi sekä hyökkäystä että puolustusta. Leirin jälkeen edessämme oli Kööpenhaminan turnaus, johon osallistuisimme kahdella eri joukkueella. Molemmilla joukkueilla tulisi olemaan viisi kansainvälistä ottelua, joten odotin itse reissun tuomaa haastetta ja pelejä erittäin paljon. Siitä sitten ensi kerralla lisää.

 

Yritän ynnätä ensi kerralla mukaan myös hieman huumoria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s