Lauantaiaamu. Yksi #tiikerinviikko on jälleen takana. Viikko sisälsi päivittäin noin 10 tuntia työtä (paitsi torstaina 7 tuntia). Työpäiväni sisältävät yleensä asiakastyötä, tuntien ohjauksia, tutkimuksien lukemista, alani kirjallisuuden lukemista ja yritykseni kehittämistä. Tällä viikolla minua on pitänyt kiireisenä myös yritysopintojeni tutkintotilaisuuteen valmistautuminen. Tänä aamuna heräsin kello 6:30, koska olen tänään menossa käymään hyvän ystäväni luona Lahdessa. Eilen perjantaina aloitin lukemisen aamulla noin kahdeksalta, menin iltapäiväksi töihin ja palasin sieltä kämpilleni hieman kello 21 jälkeen. Nukkumaan pääsin noin 22:40. Unta kertyi viime yönä siis noin seitsemän tuntia. Eron viikon muihin aamuihin kyllä huomasi.

 

Tammikuussa päiväni ovat olleet hyvin pitkälti samanlaisia viimeisen kahden viikon aikana. Oliko kuormitus sitten jotenkin kasautunut ja purkautuiko se tänä aamuna? Vastaus on ehdottomasti ei. Ainoa ero tämän aamun ja tammikuun muiden aamujen välillä on se, että kaikkina muina öinä olen nukkunut vähintään kahdeksan tuntia. Olen herännyt jokaiseen aamuun energisenä huolimatta siitä, että vuoden vaihteen jälkeen olin kaksi viikkoa räkätaudissa, joka melko varmasti tarttui minuun Lappeenrannan HopLopista. Olen myös ollut tehokkaampi kuin koskaan – vaikka olin räkätaudissa ja olo oli jokseenkin limainen.

 

Uhosin viikon alussa kertoa lisää tavoista, joilla koitan pitää arjen energiatasoni kunnossa (syitä muutoksiin ja yhden helpon keinon esittelin viime viikon postauksessa). Päätin kuitenkin keskittyä vain yhteen aiheeseen eli uneen. Olen tehnyt pieniä muutoksia myös ruokavaliooni, kuten lisännyt kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöä, vähentänyt leivän syömistä ja ollut käyttämättä kaiken maailman kermoja tai creme bonjoureja ruoanlaitossa. Uskon näillä olleen myös suuria vaikutuksia jaksamiseeni enkä vähättele niitä ollenkaan. Tämä aamu oli kuitenkin jälleen osoitus siitä, miten suuri vaikutus nimenomaan unella on minulle.

 

Seitsemän tuntia unta ei ole missään nimessä huono suoritus. Tiedän kuitenkin, että oma luonnollinen unentarpeeni on 8-8,5 tuntia yössä. Helppo tapa miettiä sitä, paljonko pitäisi nukkua yössä, on tarkastella, paljonko nukkuu viikonlopun aikana. Itse herään viikonloppuisinkin tuon kahdeksan tunnin rajan ylitettyäni. Jos nukut selvästi viikonloppuna enemmän kuin arjessa nukut, olisi sinun todennäköisesti arjessakin pyrittävä lisäämään unen määrää.

 

Seitsemän tuntia minulle tarkoitti sitä, että mennessäni keittämään kahvia en pystynyt ajattelemaan niin selkeästi kuin aiempina aamuina tällä viikolla. Koko ajan tuntui siltä kuin päässä olisi vain sumua. Niinhän puhutaan, että lyhyiden yöunien jäljiltä olisi kuin humalassa. Tämän aamuinen vastasi itselläni noin yhden oluen juonnin jälkeistä tilaa. Minulle tuli myös kiire lähteä bussiin, joten jo näin pieni unen määrän lasku aiheutti pieniä sivuvaikutuksia.

 

Olen siis päättänyt panostaa uneen ja sen laatuun. Unen laatua parantaakseni olen tehnyt erinäisiä toimenpiteitä. Olen laittanut puhelimen, tietokoneen ja tabletin täysin sivuun noin 1-1,5 tuntia ennen kuin menen nukkumaan. Olen myös pyrkinyt pistämään valot pois noin tuntia ennen aiottua nukahtamista. Laitteista tulevan sinisen valon on nähty viivästyttävän syvään uneen pääsyä, joka on unessa se tärkein vaihe, se, joka lataa meidän akkumme. Valot taas ikään kuin kertovat aivoillemme, että nyt on päivä, ja täten ne lisäävät sympaattisen hermoston aktiivisuutta, joka käytännössä pitää meitä virkeämpinä.

 

Toinen pieni keino maksimoidakseni unen laadun on ollut se, että olen juonut kahvia lähes ainoastaan aamuisin. Iltapäivisin, jos olen juonut kahvia, olen pyrkinyt juomaan vain yhden kupin ja sen viimeistään kello 14 mennessä. Kofeiinin puoliintumisaika on hyvin pitkä, joten olen yrittänyt pitää sen tason veressäni mahdollisimman matalana silloin, kun menen nukkumaan. Tämä turvaa jälleen syvän unen määrää.

 

Kyse ei ole kovin nytkään isoista muutoksista. Kyseessä on pienet valinnat, joihin jokainen varmasti halutessaan pystyy. Me kaikki pystymme niihin! Itse tiedän, että herään aamuisin mieluummin virkeänä kuin humalassa.

 

———————————————————————————————————————————–

 

Tähän tekstiin ja muutokseen toimi suurena inspiraationa Oskari Saaren kirjoittama kirja Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. Suosittelen teosta kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.

 

Tiikerinviikon aikana kuvaan jokaisena arkipäivänä videon Instagram storiesiin. Viikonloppuna kokoan kaikki videot kasaan, julkaisen ne kokonaisuutena ja kirjoitan aiheeseen liittyvän blogitekstin. Aihepiiri tulee liittymään fysioterapiaan, itsensä johtamiseen, omaan hyvinvointiin ja muihin itselleni ajankohtaisiin aiheisiin. Liity mukaan blogin lukijoihin syöttämällä sähköpostiosoitteesi sivusta löytyvään kenttään ja seuraa minua Instagramissa @nokiantiikeri nähdäksesi uusimmat videot, kuvat ja blogitekstit aina niiden ilmestyessä.

3 thoughts on “#tiikerinviikko VK3 Uni ja sen laadun turvaaminen energiatasojen ylläpitäjänä

  1. Aivovamman myötä mulla unentarve on noussut 10-11 tuntiin per yö. Unen laatuun mulla vaikuttaa erityisen paljon valon määrä. Makuuhuoneessa on vuoden ympäri pimennysverhot ja niiden lisäksi käytän silmälappuja. Kun aloitin silmälappujen käytön, niin eron huomasi nopeasti. Olin aamulla tokkuraisempi, kun uni oli ollut syvempää. Jos vielä haluat unenlaatua parantaa, niin kokeile silmälappuja.

    Tykkää

    1. Moro Lasse! Kiitos vinkistä! Uskon, että voisi toimia paremmin kuin tällä hetkellä käytössäni olevat järjestelyt tuon valoisuuden vähentämiseksi. Ymmärrän hyvin tuon unentarpeen nousun aivovamman myötä, kunnollisen palautumisen merkitys varmasti kasvaa aika radikaalisti! Hienointa on tietysti se, että olet huomannut tilanteen ja myös oikeasti reagoinut siihen!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s