Tehdään selväksi heti alkuun: En ole ruokaan liittyvissä asioissa mikään ekspertti. En tiedä, mikä on ihmiselle paras öljy. En tiedä, mistä saan kaikkein eniten proteiinia. En tiedä, onko Novelle Plus Sinkki+E iholle, aprikoosi & jasmiini aloe vera -juoma yhtään parempi minulle kuin limpparit, mutta hyvältä se kyllä maistuu. Kulutan sitä kohtuudella.

 

Tällä viikolla esittelin päivittäisissä videoissani muutoksia, joita olen tehnyt ruokavaliooni alkuvuoden aikana. Ruokavaliota miettiessä on todella helppoa lähteä laukalla. Sillä tarkoitan sitä, että tavallinen pulliainen kuten minä lähtee muuttamaan ruokailuitaan niin radikaalisti, että ennen pitkää ollaan jälleen aloituspisteessä. Tavallisen ihmisen ei pitäisi alkaa turhaa hifistellä ruoan suhteen, koska monesti siitä tulee silloin vain pakottamista – mennään liian pitkälle epämukavuusalueelle kerta rykäyksellä. Pieniä juttuja, niissä muutoksien salaisuus piilee.

 

Minulla on ollut pari asiaa, joita erityisesti olen halunnut muuttaa. Ensimmäinen on se, että syön liikaa pastaa ja monesti vielä sitä aivan vaaleaa. Toinen on se, että ruokarytmini on ollut epäsäännöllinen. Kolmas se, että kasvikset ja hedelmät eivät ole näytelleet suurta roolia ruokavaliossani. Alkuvuoden aikana olen pyrkinyt tekemään näihin muutoksia.

 

Aloitetaan kasviksista. Oikeastaan kasvisten lisääminen ei ole ihan pelkästään tämän vuoden juttu. Viime kesänä olin MU15-korisjoukkueen kanssa Liettuassa 10 päivän leirillä. Hotellin ravintolassa ei tunnettu sanaa salaatti, joten söimme kaksi kertaa päivässä kuivaksi paistettua lihaa smetanan kanssa (muut tarinat leiriltä ilmestyvät blogiin pian). Leirin jälkeen kroppa oli aika tukkoisen oloinen ja söin jo tuolloin kaksi viikkoa putkeen kasvisruokaa. Se oli helppoa ja maukasta, mutta jossain kohtaa unohdin sen. Alkuvuodesta olen syönyt reippaasti salaattia ja tehnyt myös enemmän kasvisruokia. Helppoa on tehdä salaattia kerraksi isompi satsi valmiiksi ja lisätä mm. leivän päälle aina jotain vihreää. Koitan myös joka viikko ostaa vihannesosastolta jonkin uuden tuotteen mukaani.

 

Kasvisten mukana olen pyrkinyt lisäämään myös marjojen ja hedelmien käyttöä. Helpottaakseni tätä, ostan aina alkuviikosta pakastemarjoja (joita käytän aamuisin puuron seassa tai smoothiessa) ja hedelmiä koko viikoksi. Hedelmien kohdalla puhun ns. ”fruit challengesta”, koska kaikilla siisteillä jutuilla on englanninkieliset nimet. Se tarkoittaa sitä, että loppuviikosta kaikkien ostamieni hedelmien on oltava syötynä.

 

Jos katsotaan lautasta taas muuten, olen pyrkinyt vähentämään lisukkeiden määrää (peruna, pasta, riisi) suhteessa muuhun annokseen. Rakastan nimittäin mm. pastaa ja monesti sitä on lautasella ollut paljon. Nyt se on enemmän sellaisella normaalilla tasolla. Koska pidän myös leivästä, olen perinteisesti syönyt sitä aika paljon ja nyt hieman vähentänyt.

 

On tärkeää muistaa juoda myös vettä. Päivittäin varmasti hyvä määrä olisi se 1,5-2 litraa ja urheillessa enemmän. Tämä unohtuu monella todella usein ja tiedän, että esimerkiksi ravintovalmennuksissa monesti aloitetaan vain vedenjuonnin lisäämisellä. Se voi yksinään auttaa jo monta kiloa painosta pois.

 

Ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä kävi työpaikallani viime vuoden puolella pitämässä ravintoluennon, josta sain pari hyvää vinkkiä, joita nyt noudatan. Huolehdin, että lautasella on aina hillihydraatin lähde, proteiinin lähde, rasvan lähde ja jotain värikästä. Videolla esim. lautaseni sisältää ruispastaa, härkishässäkkää, salaattia ja oliiviöljyä. Tätä koitan noudattaa myös kaikissa muissa ruokailuissani kuin pääruoissa. Koitan aina syödä sellaisen määrän, että jaksan olla 3-4 tuntia ennen kuin tulee nälän tunne. Tämä toteutuu aika helposti, kun noudattaa edellä olevaa sääntöä.

 

Kursivoin tekstistä muutaman superhelpon kohdan tehdä muutoksia ruokavalioon ja kuten varmasti huomasit, nämä eivät todellakaan ole mitään rakettitiedettä. Uskon myös, että jokainen osaa nykyään tehdä itselleen kaupassa käydessä terveellisiä valintoja, jos vain niin tahtoo tehdä. Ravintovalistusta on tullut niin paljon vuosien saatossa. Nämä muutokset eivät myöskään tarkoita sitä, ettenkö söisi karkkia, leivoksia, pizzaa tai joisi olutta jne. Rajoitan nuo kaikki vain viikonloppuun ja silloinkin kohtuullisuuden nimissä. Eivät ne minun ravintokuuriani mitenkään tapa. Tavallisten pulliaisten ei ole syytä hifistellä.

 

Yhdessä muutosten kanssa, joista olen puhunut viikolla 2 ja viikolla 3, olo on yleisesti hyvä, ruokailuiden jälkeen keveä ja jaksaminen on parantunut. Jos haluat maksimoida energiasi, tarkkaile siis esimerkiksi näitä asioita, joita olen esitellyt näiden viikkojen aikana.

 

———————————————————————————————————————————–

 

Tähän tekstiin ja muutokseen toimi suurena inspiraationa Oskari Saaren kirjoittama kirja Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. Suosittelen teosta kaikille omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille. Lisäksi Katri Mikkilän luento työpaikallani Optimovella. Seuraa Katrin blogia täältä.

 

Tiikerinviikon aikana kuvaan jokaisena arkipäivänä videon Instagram storiesiin. Viikonloppuna kokoan kaikki videot kasaan, julkaisen ne kokonaisuutena ja kirjoitan aiheeseen liittyvän blogitekstin. Aihepiiri tulee liittymään fysioterapiaan, itsensä johtamiseen, omaan hyvinvointiin ja muihin itselleni ajankohtaisiin aiheisiin. Liity mukaan blogin lukijoihin syöttämällä sähköpostiosoitteesi sivusta löytyvään kenttään ja seuraa minua Instagramissa @nokiantiikeri nähdäksesi uusimmat videot, kuvat ja blogitekstit aina niiden ilmestyessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s