Ryhtimuutokset ja hengitys kulkevat käsikkäin. Tällä viikolla esittelemäni ns. ”sakset auki” ryhtimuutos johtaa myös muutoksiin hengityksessä tehden siitä pinnallisempaa ja tehotonta, aiheuttaen mm. niskahartiaseudun ongelmia. Urheilijoilla taas ryhtimuutos on omiaan altistamaan loukkaantumisille, sillä keskivartalon tuki on yhä enemmän pinnallisten lihasten varassa. Tarkastellaan asiaa hieman tarkemmin.

 

”Sakset auki” ryhtimuutoksessa on kyse siitä, että lantio on kääntynyt eteenpäin ja rintakehä on juuttunut ikään kuin yläasentoonsa. Peilistä tarkastellen tämä näyttää siltä, että alaselässä on korostunut notko ja kylkiluut törröttävät ulkona kuin tunturit maanpinnasta. Jotta keskivartalon lihaksisto toimisi optimaalisesti, haluaisimme rintakehän ja lantion olevan päällekkäin. Silloin alueelle kehittyy hyvä vatsaontelon sisäinen paine, joka luo tuen liikkumisellemme sisältäpäin. Meidän ei tarvitse tukea liikkumista pinnallisilla lihaksilla ja todennäköisesti selkärankamme ja muut nivelemme sallivat meille enemmän liikkuvuutta.

 

Lisäksi tahtoisimme myös, että itse hengitys tapahtuisi oikealla tavalla. ”Sakset auki” muutos voi johtua siitä, että yksinkertaisesti hengitämme väärin. Sisäänhengityksessä käytännössä pitäisi tapahtua liikettä vatsassa ja alemmissa kylkiluissa. Valitettavan usein näkee liikkeen suuntautuvan niin ylös, että jopa hartiat nousevat sisäänhengityksen aikana (tämä on kuin ajaisi moottoritietä kohti niska-hartiaseudun ongelmia). Tuolloin sisäänhengityksen ja vatsaontelon paineen luomisen kannalta tärkein lihas eli pallealihas ei toimi optimaalisesti. Kollegani Jani Parkkinen kirjoitti palleasta ja hengityksestä hyvän blogitekstin työpaikkamme sivuille. Suosittelen lukemaan sen täältä ennen tekstini seuraavaa osiota.

 

Kylkiluiden asentoa voi havainnoida itse helposti, kun käy selinmakuulla ja koukistaa jalat lonkista ja polvista 90 asteen kulmaan jonkin tuen päälle. Koita olla nukahtamatta heti käytyäsi selinmakuulle. Tunnustele käsillä kylkikaaria, ovatko ne hyvin selkeästi tunnusteltavissa. Jos ovat, koita kevyesti ohjata niitä uloshengityksen aikana käsilläsi laakealla otteella lantiota kohti ikään kuin piiloon. Tämän jälkeen koita vain hengittää rennosti niin, että napa nousee jokaisella sisäänhengityksellä ylöspäin, vatsalihakset pysyvät rentoina ja hartiat ja rintakehän yläosa pysyisivät hyvin paikallaan.

 

Tämä on monesti ensimmäinen harjoitus fysioterapiassa, jos hengitysmallia on tarvetta muuttaa. Haastetta lisätään asteittain, ensin kohottamalla toinen jalka, sitten molemmat tai irrottamalla kädet kylkiluilta. Kaikissa näissä variaatioissa pinnallisten vatsalihasten tulisi säilyä suhteellisen rentoina. Kun nämä onnistuvat hyvin, siirrytään edelleen haastavampiin alkuasentoihin. Tätä kautta lähdemme korjaamaan ryhdissä saksia takaisin kiinni.

 

Näin meidät on luotu hengittämään – vaikka ei vatsan pullistuminen ulos kaikkein esteettisintä hommaa olekaan.

 

Tämän viikon aihe nousi työelämästä asiakastilanteesta.

Tiikerinviikon aikana kuvaan jokaisena arkipäivänä videon Instagram storiesiin. Viikonloppuna kokoan kaikki videot kasaan, julkaisen ne kokonaisuutena ja kirjoitan aiheeseen liittyvän blogitekstin. Aihepiiri tulee liittymään fysioterapiaan, itsensä johtamiseen, omaan hyvinvointiin ja muihin itselleni ajankohtaisiin aiheisiin. Liity mukaan blogin lukijoihin syöttämällä sähköpostiosoitteesi sivusta löytyvään kenttään ja seuraa minua Instagramissa @nokiantiikeri nähdäksesi uusimmat videot, kuvat ja blogitekstit aina niiden ilmestyessä.

2 thoughts on “#tiikerinviikko VK5 Ryhdin muuttaminen hengitysharjoitusten avulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s