Tällä viikolla #tiikerinviikon blogitekstissä puhutaan soutamisesta. Viime viikolla puhuin ns. ”sakset auki” asennosta keskivartalossa hengityksen ja ryhdin näkökulmasta. Siinä tarkoitus oli ennen kaikkea valottaa, miksi rintakehän ja lantion olisi hyvä olla päällekkäin keskivartalon sisältäpäin tulevan tuen kannalta. Tänään puhutaan hieman samasta aiheesta, mutta enemmän pinnallisten lihasten toiminnan näkökulmasta.

 

Lihaksen voimantuotto riippuu paljon sen pituudesta ja jos asiaa tahtoo oikein purkaa, on mentävä tarkastelussa solutasolle asti. Seuraavaksi yritän yksinkertaistaa teille sen, miten lihas supistuu. Kuvittele, että olet soutuveneessä. Olet aloittamassa vetoliikkeen. Tartut airosta, olet itse lähes kaksinkerroin kurottuneena eteenpäin valmiina aloittamaan vedon. Keskivaiheilla vetoa olet itsesi kannalta ehkä kaikkeista mukavimmassa asennossa ja airo osoittaa nyt sinusta katsoen suoraan sivulle. Loppuvedossa taas olet vahvassa takakenossa, airo on vedetty loppuun asti ja seuraavaksi viet sen taas vedon alkuasentoon. Näin toimivat myös lihassolussa supistumista aikaansaavat osat. Siellä kädet tarttuvat airoihin (myosiini ja aktiini yhdistyvät toisiinsa kemiallisen prosessin seurauksena) ja vetävät niitä tiettyyn suuntaan.

 

Milloin luulet, että saisit eniten voimaa tuotettua veteen eli missä kohtaa veto olisi voimakkain? Ajatellaan lihaksen voimantuotto nyt kokonaan tuon soutuliikkeen kautta: Kun olet aloittamassa vetoa, olet huonossa asennossa, jolloin voimantuotto on huonoa. Kun taas olet vedon lopussa, olet taas huonossa asennossa tuottamaan lisää vetoliikettä. Mutta keskellä vedossa olet hyvässä asennossa tuottaaksesi voimakkaan vedon. Lihaksessakin lyhentynyt ja pidentynyt asento ovat voimantuotollisesti huonoja ja se, joka on keskiasennossa eli optimaalisessa pituudessaan, tuottaa voimaa hyvin.

 

Okei, lihas ei tuota hyvin voimaa, kun se on venyttyneenä tai lyhentyneenä. Tämä on iso syy siihen, miksi haluaisimme rintakehän ja lantion olevan jotakuinkin päällekkäin urheiluliikkeissä. Vatsalihaksen kohdalla on myös ajateltava niiden vipuvartta, mutta tähän en pureudu tekstin selkeyden takia sen enempää. Lyhyesti: Vipuvarsi vaikuttaa vatsalihasten voimantuottoon niin, että jo pieni kierto lantion ja rintakehän välillä tekee lihaksesta jokseenkin pidentyneen. Vatsalihaksilla onkin hyvin kapea liikealue, jolla ne voivat toimia kunnolla.

 

Tämä on tärkeä asia esimerkiksi liittyen lajeihin, joissa lajiliikkeeseen liittyy jotakin kiertosuuntaista liikettä. Yksi esimerkki on esimerkiksi golf, toinen esimerkiksi jääkiekko, kolmas vaikkapa keihäänheitto. Jotta kuorma välittyisi hyvin vartalon läpi palloon, kiekkoon tai keihääseen asti, olisi hyvä, että rintakehä ja lantio säilyisivät jotakuinkin päällekkäin. Totta kai ne kiertyvät ja taipuvat liikkeissä jonkin verran toisiinsa nähden, jotta liikkeessä voidaan hyödyntää myös niiden elastisuutta, mutta ei ole kuitenkaan optimaalista, että niiden välinen kierto on liian suurta.

 

Tämä voi ohjata esimerkiksi lihaskuntoharjoittelua lajiin liittyen. Tavallisilla kuntoilijoillakin olisi hyvä esimerkiksi kuntopalloa heittäessä pitää mielessä, että keskivartalo liikkuisi ikään kuin yhtenä pakettina ja varsinainen kiertoliike tapahtuisi esimerkiksi lonkkanivelistä. Näistä asioista lisää ensi viikon #tiikerinviikossa.

 

Tämän viikon aiheen pohjana oli hyvin pitkälti Frans Boschin ja Paul Vernerin viime syksynä pitämä workshop Varalan Urheiluopistolla ja Frans Boschin kirja Strenght Training and Coordination: An Integrative Approach (2016).

Tiikerinviikon aikana kuvaan jokaisena arkipäivänä videon Instagram storiesiin. Viikonloppuna kokoan kaikki videot kasaan, julkaisen ne kokonaisuutena ja kirjoitan aiheeseen liittyvän blogitekstin. Aihepiiri tulee liittymään fysioterapiaan, itsensä johtamiseen, omaan hyvinvointiin ja muihin itselleni ajankohtaisiin aiheisiin. Liity mukaan blogin lukijoihin syöttämällä sähköpostiosoitteesi sivusta löytyvään kenttään ja seuraa minua Instagramissa @nokiantiikeri nähdäksesi uusimmat videot, kuvat ja blogitekstit aina niiden ilmestyessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s