Puhuin viime viikolla nilkan nyrjähdyksistä. Aihe nousi maanantain kokemuksistani telinevoimistelusalilla. Yritin tehdä puolivolttia. Liikkeessä tapahtui jotain, jonka vuoksi laskeutuessani alas toinen jalkani tuli maahan ensin ja toinen mätkähti suoraan tuon jalan nilkan päälle sen sisäpuolelta. Tietysti näin tapahtui kaksi kertaa putkeen. Tämä on yksi tyypillinen vammamekanismi nilkan nyrjähdykselle esimerkiksi jalkapallossa, isku sisäpuolelta ja nilkan pakotettu vääntyminen ulospäin. Akuuttina oireena lauoin muutaman kirosanan ilmoille. Aihe syntyi siis aivan kuin se olisi annettu minulle jostain ylhäältä, vaikka en kylläkään pudonnut kovin korkealta.

 

Nilkan inversiovamma tarkoittaa kansankielellä nilkan nyrjähdystä. Se on tilastojen mukaan yksi tyypillisimmistä urheiluvammoista ja esimerkiksi isolla rahalla pelaavilla koripalloilijoilla nilkkoja teipataan ennen pelejä ennaltaehkäisevästi, jottei missattuja pelejä tämän vamman vuoksi tulisi. UEFA:n tekemän tutkimuksen mukaan nilkkavammat tulevat yleisyydessä hyvinä kolmosina hamstring- ja polvivammojen jälkeen ammattilaisena pelaavilla miesjalkapalloilijoilla. Lisäksi koripallossa vamman osuus on 25% kaikista vammoista naisilla ja miehillä. Isoja juttuja siis.

 

Nyrjähdys voi käytännössä tapahtua ilman kontaktia ja tai kontaktitilanteessa, joista ilman kontaktia tapahtuvien vammojen osuus on suurempi. Nilkan nyrjähdystä pidetään ehkä hieman vähäpätöisenä vaivana, jonka ajatellaan menevän itsestään ohi ensihoidon eli KKK:n ja aikaisen liikkeellelähdön jälkeen. Jatkohoitoon ei kiinnitetä paljoa huomiota. Yksi iso syy tälle on varmasti se, että kipu häviää ehkä suhteellisen nopeasti ja kyseessä oli kuitenkin ”vain nilkan nyrjähdys”. Näin ei pitäisi olla.

 

Krooninen nilkan nyrjähdys (CAI) tai toistuvat nilkan nyrjähdykset (recurrent ankle sprain) ovat niitä termejä, joita käytetään inversiovamman uusiutuessa. Käytännössä tuo hieman pelottavaltakin kuulostava sana krooninen tarkoittaa sitä, että nilkassa on pysyviä oireita ja nilkan vammat toistuvat. Nilkasta puuttuu stabiliteettia ja se antaa helposti myöten. Yksilö tuntee nilkan olevan epästabiili ja monesti liittyy myös pelkoja uudesta vammasta. Pelot liittyvät pitkälti sivusuuntaisiin liikkeisiin. Dohertyn ym. (2016) tutkimuksen mukaan jopa 40%:lle henkilöistä, joille sattuu ensimmäinen nilkan nyrjähdys, kehittyy ensimmäisen vuoden aikana CAI. Lisäksi Gribble ym. (2016) sanovat, että jopa 70%:lle kehittyy CAI, joiden historiassa on ollut nilkan nyrjähdys.

 

Mutta miksi puhuin tällä viikolla nilkan nyrjähdyksistä? Suurin syy sille on se, että käytin lausahdusta: ”Ei siellä enää ole mitään, joka voisi mennä rikki.” Nuorena koripalloilijana nimittäin nilkat ”pyörivät” harvase viikko ja ensimmäisten nyrjähdysten jälkeen tuo ei enää oikein miltään tuntunut, peli jatkui pienen puhaltelun jälkeen. Ehkä meidän olisikin syytä muuttaa suhtautumistamme nilkan nyrjähdyksiin, koska niistä on urheilijoille ja liikkujille paljon vaivaa. Ei enää pidetä nyrjähdyksiä ”vain nyrjähdyksinä”. Pidetään nuorien kohdalla hyvää huolta nilkoista.

 

Tämä kirjoitus perustuu seuraaviin lähteisiin:

  • Eammon Delahuntin haastatteluun BJM talk medicine podcastissa
  • Delahuntin esitys Clinical Edgen Sports Injury Webinaarissa vuodelta 2016
  • Doherty, C., Bleakley, C., Hertel, J., Caulfield, B., Ryan, J. & Delahunt, E. 2016. Recovery From a First-Time Lateral Ankle Sprain and the Predictors of Chronic Ankle Instability: A Prospective Cohort Analysis. Am J Sports Med. DOI: 10.1177/0363546516628870
  • Gribble, P., Bleakley, C., Caulfield, B., Docherty, C., Fourchet, F., Tik-Pui Fong, D., Hertel, J., Hiller, C., Kaminski, T., McKeon, P., Refshauge, K., Verhagen, E., Vicenzino, E. & Delahunt, E. 2016. Evidence review for the 2016 International Ankle Consortium consensus statement on the prevalence, impact and long-term consequences of lateral ankle sprains. Br J Sports Med 2016;50: 1496-1505

 

Tiikerinviikon aikana kuvaan jokaisena arkipäivänä videon Instagram storiesiin. Viikonloppuna kokoan kaikki videot kasaan, julkaisen ne kokonaisuutena ja kirjoitan aiheeseen liittyvän blogitekstin. Aihepiiri tulee liittymään fysioterapiaan, itsensä johtamiseen, omaan hyvinvointiin ja muihin itselleni ajankohtaisiin aiheisiin. Liity mukaan blogin lukijoihin syöttämällä sähköpostiosoitteesi sivusta löytyvään kenttään ja seuraa minua Instagramissa @nokiantiikeri nähdäksesi uusimmat videot, kuvat ja blogitekstit aina niiden ilmestyessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s